MENTOL

Za mentol se u Japanu znalo još pre više od 2.000 godina, a na Zapadu se prvi put pojavio tek u 18. veku (1771. godine), kada ga je iz ulja peperminta izolovao nemački lekar i hemičar Hijeronim David Gaubius.

Ekstrakcija i upotreba

Mentol se može dobiti prirodnim putem iz aromatičnog ulja dobijenog od pitome nane (Mentha piperita) ili sintetički. Bezbojan je do skoro bele boje, rastvorljiv je u vodi, voštan, sa tačkom topljenja nešto iznad sobne temperature. Uprkos činjenici da poznajemo osam različitih oblika molekula (stereoizomer), strukturna formula mentola se u prirodi uvek nalazi samo u jednom obliku, i to kao L-mentol (levomentol). Zahvaljujući efektu hlađenja, često se koristi u proizvodima namenjenih ublažavanju simptoma iritacije kože, upale grla, začepljenog nosa, kao i kod bolova u mišićima i zglobovima. Često se nalazi i u drugim proizvodima kao što su paste za zube, sredstva za ublažavanje kašlja, balzami za usne, žvakaće gume i cigarete.

Zahvaljujući efektu hlađenja, mentol se često koristi u proizvodima namenjenim ublažavanju bolova u mišićima i zglobovima.

Dejstvo mentola

Mentol u gelovima i kremama koji se nanose na kožu stimuliše receptore za hladnoću u koži. Time se pruža osećaj hlađenja kada dođe do kontakta sa kožom. Pored efekta hlađenja, mentol ima i analgetsko dejstvo. To se postiže na dva načina: vezivanjem za receptore bola u koži mentol maskira osećaj bola, dok vezivanjem za ostale receptore (receptore hladnoće) pruža osećaj hlađenja, čime se skreće pažnja sa bola.

Mentol deluje i na vaskularnu provodljivost. U početku izaziva sužavanje krvnih sudova i smanjen protok krvi, a posledično smanjuje oticanje oštećenog tkiva usled povrede. Kasnije dolazi do proširenja krvnih sudova, a time i povećanja protoka krvi. Oporavak oštećenog tkiva se ubrzava.

Zbog svojih gore navedenih svojstava, mentol ulazi u sastav mnogih medicinskih sredstava za lokalno ublažavanje bolova u mišićima i zglobovima. Često se koristi u obliku gelova kao dodatak masaži ledom kod akutnih povreda kao što su istegnuća i uganuća, pri čemu pored rashlađivanja ima i analgetski efekat.

Perskindolom do prirodne fizioterapije sa trenutnim efektom

Svi proizvodi iz linije Perskindol sadrže prirodni levomentol. Međusobno se razlikuju samo po nivou sadržane koncentracije koja zavisi od namene proizvoda. Active gel ima manji sadržaj mentola (1,5%), pošto u ovom slučaju mentol ima ulogu da brzo otkloni bol, koji ubrzo biva nadvladan prijatnim zagrevanjem uz pomoć masaže i eteričnih ulja.

Cool gel , sa druge strane, ima veći sadržaj mentola (3%). U ovom slučaju mentol ima ulogu hlađenja, smanjenja otoka tkiva i analgetsko dejstvo. Osećaj hlađenja će biti dodatno pojačan ako se mentolu doda alkohol. Na taj način, isparavanjem alkohola, pojačava se osećaj hlađenja, čime se toplota odvodi i tako tkivo hladi. Zbog toga se u Cool gel dodaje izopropil alkohol koji izuzetno brzo isparava.

Sva ova svojstva omogućavaju široku i bezbednu upotrebu mentola, a time i Perskindol proizvoda, koji predstavljaju prirodnu fizioterapiju sa trenutnim dejstvom.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za pravilan rad sajta i evidentiranje poseta sajtu. Davanjem saglasnosti, dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Podešavanja privatnosti

Kada posetite bilo koju web lokaciju, sama ta web lokacija može da skladišti ili preuzima podatke u vašem pretraživaču, uglavnom u obliku kolačića. Ovde kontrolišete svoja lična podešavanja kolačića.

Ovi kolačići su neophodni za rad web stranice i ne mogu se isključiti.

Koristimo sledeće tehničke kolačiće za pravilan rad web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆI SVE USLUGE