Eterično ulje borovih iglica

Primarno stanište borova jeste na severnoj hemisferi, gde uspevaju u veoma različitim uslovima. Postoji preko 100 vrsta borova.

Crveni bor je drvo visoko do 40 metara, sa prečnikom stabla do 1,5 m. Kora je na mladicama neupadljivo smeđe boje, dok se kod starijih stabala ljušti u gornjem delu debla i grana, otkrivajući intenzivnu narandžasto-crvenu boju po kojoj je crveni bor i dobio ime. Iglice rastu u parovima i na drvetu se zadržavaju tri godine. Plavo-zelene su boje. Na odraslim stablima iglice su dugačke 5 cm do 7 cm, ponekad i do 11 cm. Crveni bor raste u Evropi i centralnoj Aziji i dostiže starost do 300 godina.

Perskindol sastojci - bor

Ekstrakcija eteričnog ulja borovih iglica

Eterično ulje crvenog bora dobija se parnom destilacijom iglica. Ovaj postupak je relativno jednostavan. Cele biljke ili delovi biljaka stavljaju se u kotao u koji se uvodi topla para. Alternativno, kotao u kome se biljke i voda nalaze može se zagrejati do ključanja. Iz kotla isparavaju isparljive materije (esencijalna ulja) i vodena para. Para se hladi, a dobijeni kondenzat je mešavina eteričnog ulja i vode, koja se još naziva i cvetna voda ili hidrolat.

Dejstvo

Eterično ulje borovih iglica ima antiseptičko i dezinfekciono dejstvo. Preporučuje se kod upale respiratornog trakta i plućnih oboljenja. Eterično ulje bora dodaje se u tople kupke. Njegova stimulativna, antiseptička i analgetska svojstva dolaze do izražaja u oblogama i prilikom masaže. Koristi se i kod sportskih povreda, zamorenih mišića i zglobova i hroničnih problema sa zglobovima.

„Verovatno svi pamte prijatan miris borove šume pokraj obale ili u planini. Eterično ulje borovih iglica veoma je popularno u aromaterapiji i pozitivno utiče na zdravlje ljudi.”

Kao dodatak Perskindol Active gela

Eterično ulje borovih iglica dodaje se u Perskindol Active gel zbog svog vazodilatatornog dejstva. Izaziva hiperemiju – proširenje krvnih sudova, a time i lokalno povećanje protoka krvi. Posledica toga je bolje snabdevanje krvlju dubljih tkiva i lečenje je brže. Zbog bolje prokrvljenosti tkiva dolazi do veće oksigenacije – snabdevanja tkiva kiseonikom, odbrambene ćelije brže dolaze do mesta upale, a upalni procesi se brže uklanjaju.

Zbog takvog delovanja, Perskindol Active gel treba koristiti kod zapaljenja zglobova i mišića. Posle fizičke aktivnosti primenjuje se u cilju opuštanja i hlađenja mišića i zglobova, a pomaže i u obnavljanju i regeneraciji mišića.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za pravilan rad sajta i evidentiranje poseta sajtu. Davanjem saglasnosti, dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Podešavanja privatnosti

Kada posetite bilo koju web lokaciju, sama ta web lokacija može da skladišti ili preuzima podatke u vašem pretraživaču, uglavnom u obliku kolačića. Ovde kontrolišete svoja lična podešavanja kolačića.

Ovi kolačići su neophodni za rad web stranice i ne mogu se isključiti.

Koristimo sledeće tehničke kolačiće za pravilan rad web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆI SVE USLUGE