ETERIČNO ULJE BERGAMOTA

Eterično ulje bergamota je najnežnije od svih citrusnih eteričnih ulja. Karakteriše ga slatki, limunasti miris sa toplim, cvetnim, balzamičnim tonovima. 

Sastojci - Ekstrakcija eteričnog ulja bergamota

Drvo bergamota ili Citrus bergamia

Bergamot raste na Korzici, u Maroku i Italiji. Srodan je narandži i može da naraste do 3 metra visine. Grane su opuštene, sa blago naboranim listovima. Cvetovi su snežno bele boje i prijatnog mirisa. Plodovi su manji od pomorandže, okrugli ili kruškoliki. Imaju zelenu ili žutu koru.

Ekstrakcija eteričnog ulja bergamota

Dobija se hladnim ceđenjem kore zrelih plodova. Hladno ceđena ulja, kako samo ime kaže, dobijaju se mehaničkim hladnim ceđenjem biljnog materijala. Proces se odvija bez upotrebe visokih temperatura i raznih rastvarača, bez dodavanja stabilizatora i aditiva.

Terapeutsko dejstvo i upotreba

Eterično ulje bergamota ima analgetsko dejstvo – koristi se protiv bolova, kao antiseptik i antidepresiv. Pozitivno utiče na raspoloženje, stimuliše cirkulaciju krvi i čisti kožu.

U Perskindol Active gel  dodaje se eterično ulje bergamota zbog njegovih analgetskih svojstava i uticaja koji ima na raspoloženje (aromaterapija).

Upotreba eteričnog ulja bergamota u aromaterapiji

Zbog svog prijatnog mirisa, eterično ulje utiče na limbički sistem, što nazivamo aromaterapijom.

Aromaterapija je jedan od oblika alternativne medicine. Godine 1937. francuski hemičar i profesor Rene-Moris Gatefose objavio je knjigu u kojoj je predstavio terapeutsku upotrebu eteričnih ulja. Ona se može definisati kao upotreba eteričnih ulja za poboljšanje zdravlja, kao i fizičke i duhovne vitalnosti. Primenjuje se udisanjem, nanošenjem na kožu i upotrebom u prostoru. Holističkim pristupom svakom pojedincu, teži se uravnotežavanju svih aspekata ličnosti i poboljšanju zdravlja.

Upozorenje!

Upotreba eteričnog ulja bergamota ne preporučuje se osobama sa osetljivom kožom. Zbog fototoksičnosti, izlaganje suncu ili UV svetlu ne preporučuje se nakon nanošenja na kožu.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za pravilan rad sajta i evidentiranje poseta sajtu. Davanjem saglasnosti, dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Podešavanja privatnosti

Kada posetite bilo koju web lokaciju, sama ta web lokacija može da skladišti ili preuzima podatke u vašem pretraživaču, uglavnom u obliku kolačića. Ovde kontrolišete svoja lična podešavanja kolačića.

Ovi kolačići su neophodni za rad web stranice i ne mogu se isključiti.

Koristimo sledeće tehničke kolačiće za pravilan rad web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆI SVE USLUGE