VEŽBE ZA DONJI DEO LEĐA

Set vežbi za leđa

Bol u donjem delu leđa jedan je od najčešćih problema našeg vremena. Bolovi su uglavnom posledica nepravilnog držanja, sedećeg načina života, povreda, stresa ili promena usled starenja.

Izborom pravih vežbi i njihovim redovnim izvođenjem, zgrčene i napete mišiće možemo opustiti bez napora i bola, i ojačati ih vežbama snage.

Set vežbi namenjen je svima koji imaju probleme sa bolovima u leđima ili žele da ih spreče. Za izvođenje vežbi biće vam potreban jastuk.

Kada ležite na leđima, jastukom poduprite glavu i kolena.

Kada ležite na leđima, jastukom poduprite glavu i kolena.

Kada ležite na stomaku, jastuk položite u visini stomaka, a ruke privijte uz telo ili iznad glave.

Kada ležite na boku - vežbe za leđa

Kada ležite na boku, jastukom poduprite gornju povijenu nogu i glavu.

Saveti za obavljanje svakodnevnih zadataka

Bol u donjem delu leđa je često posledica lošeg držanja tela, nepravilnog podizanja ili nošenja tereta, nepravilnog savijanja i dugotrajnog sedenja. Vežbe snage i pokretljivosti mogu nam pomoći u jačanju trbušnih i leđnih mišića, čime se može otkloniti bol.

Bol u donjem delu leđa je često posledica lošeg držanja tela, nepravilnog podizanja ili nošenja tereta, nepravilnog savijanja i dugotrajnog sedenja. Vežbe snage i pokretljivosti mogu nam pomoći u jačanju trbušnih i leđnih mišića, čime se može otkloniti bol.

GURAJTE, NE VUCITE – Pri pomeranju teških predmeta, nemojte ih vući, već ih gurajte. Vrat i leđa držite uspravno, a kolena blago savijena.

NOŠENJE TEŠKOG TERETA – Ravnomerno rasporedite teret (torbe, kese iz prodavnice) u levu i desnu ruku i izbegavajte nošenje u jednoj ruci.

PODIZANJE TEŠKOG TERETA SA TLA – Uvek podižite teret sa savijenim nogama (čučeći) i ispravljenim leđima. Nikada ne dižite teret sa ispruženim nogama i savijenim leđima. Prenesite težinu tereta na stopala i podignite teret duž tela.

UVIJANJA – Izbegavajte iznenadna uvijanja gornjeg dela tela dok podižete teret kada posežete za predmetom ili ga pomerate, jer je uvijanje čest uzrok napetosti, grčeva u kičmi ili problema sa međupršljenskim diskovima. Da biste zaštitili leđa od pomenutih pokreta, pomerite stopala, okrenite celo telo, savijte kolena i ne okrećite samo gornji deo tela.

PRAVILAN POLOŽAJ NA RADNOM MESTU – Podesite visinu sedišta kancelarijske stolice tako da obe noge stoje čvrsto na podu. Naslon treba da podupire lumbalni deo kičme. Održavajte prav ugao (ili malo otvoreniji) između butina i leđa. Držite ramena ispravljena, gurajte ih unazad i prema dole. Ne sedite predugo, ustanite bar jednom na svakih sat vremena i napravite nekoliko koraka.

PRAVILNO SEDENJE TOKOM VOŽNJE – Podesite sedište tako da vam stopala ne budu potpuno ispružena dok pritiskate pedale. Podesite lumbalni oslonac naslona, a ako vaš automobil ne podržava tu opciju, možete upotrebiti jastuče. Podesite odgovarajuću visinu naslona za glavu tako da se glava naslanja, a mišići vrata rasterete.

PRIPREMA ZA SPORTSKU (fizičku) AKTIVNOST – Pre sporta ne zaboravite da zagrejete mišiće, jer ćete tako smanjiti šanse za povrede. Pored vežbi zagrevanja preporučuju se i vežbe za poboljšanje pokretljivosti. Nakon sportske aktivnosti se obavezno pravilno istegnite.

USTAJANJE IZ LEŽEĆEG POLOŽAJA – Okrenite se u stranu i savijte kolena tako da budu okrenuta preko ivice kreveta. Rukama podignite telo u sedeći položaj, a potom spustite noge na pod.

RAD U SAVIJENOM POLOŽAJU (npr. pranje poda) – Čučnite, jednom rukom se oslonite na butinu, a drugom, slobodnom rukom, obrišite pod. Nemojte dugo ostati u ovoj poziciji.

VEZIVANJE PERTLI – Podizanjem jedne noge na klupu ili klečeći na jednom kolenu možete olakšati pokret. Nikada ne vezujete cipele sa ispruženim nogama i povijenim leđima.

Pri izvođenju vežbi pratite uputstva u nastavku:

Upozorenje

Koristimo kolačiće za pravilan rad sajta i evidentiranje poseta sajtu. Davanjem saglasnosti, dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Podešavanja privatnosti

Kada posetite bilo koju web lokaciju, sama ta web lokacija može da skladišti ili preuzima podatke u vašem pretraživaču, uglavnom u obliku kolačića. Ovde kontrolišete svoja lična podešavanja kolačića.

Ovi kolačići su neophodni za rad web stranice i ne mogu se isključiti.

Koristimo sledeće tehničke kolačiće za pravilan rad web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆI SVE USLUGE