Eterično ulje zimzelena

Zimzelen (Gaultheria procumbens) jeste mali zimzeleni žbun koji raste u Severnoj Americi i Kanadi, kao i u oblasti Nepala. Naraste do 15 cm u visinu, ima ovalne listove sa režnjevima i zvonaste cvetove bele boje koji rastu pojedinačno ili u rastresitim grozdovima. Cveta u julu i avgustu, a u jesen i zimu daje veoma aromatične crvene okrugle plodove. 

Zbog svog atraktivnog izgleda često se koristi u aranžmanima i za dekoracije.

Gaultheria procumbens

Ekstrakcija i svojstva eteričnog ulja

Eterično ulje zimzelena dobija se vodenom ili parnom destilacijom listova prethodno potopljenim u toplu vodu. Eterično ulje sadrži velike količine metil salicilata (98% ili više). Ima bledo žutu ili ružičastu boju i slatko-drvenasti, skoro voćni miris. Izuzetno prijatan miris ovog eteričnog ulja poznat nam je iz žvakaćih guma ili pasta za zube.

U medicini se ova biljka koristi za ublažavanje problema sa disajnim putevima, zglobovima i mišićima. U britanskoj biljnoj farmakopeji nalazimo preparat za ublažavanje posledica reumatoidnog artritisa koji se dobija iz listova i stabljika ove biljke. Eterično ulje zimzelena uobičajeni je sastojak gelova za masažu obolelih mišića, jer metil salicilat u velikoj meri povećava lokalnu cirkulaciju krvi.

Upotreba eteričnog ulja zimzelena u aromaterapiji

Ako se pravilno koristi, u aromaterapiji ovo eterično ulje  pokazuje blagotvoran učinak u svakodnevnoj nezi.

Od ostalih esencijalnih ulja se uglavnom izdvaja po svom analgetskom dejstvu, koje je posebno izraženo kada se koristi u kombinaciji sa esencijalnim uljem eukaliptusa.

Upotreba

Eterično ulje  zimzelena jedan je od sastojaka Perskindol Active gela , jer metil salicilat u velikoj meri pojačava lokalnu cirkulaciju krvi i na taj način blagotvorno deluje na obolele mišiće i zglobove.

Mentol

Levomentol

Eterično olje Zelenke

Gaultheria procumbens

Eterično olje limone

Citrus limonum

Eterično olje sladke pomaranče

Citrus aurantium, var. dulcis

Terpinol in terpinil acetat

Terpinol in terpinil acetat

Koristimo kolačiće za pravilan rad sajta i evidentiranje poseta sajtu. Davanjem saglasnosti, dozvoljavate nam da koristimo kolačiće.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Podešavanja privatnosti

Kada posetite bilo koju web lokaciju, sama ta web lokacija može da skladišti ili preuzima podatke u vašem pretraživaču, uglavnom u obliku kolačića. Ovde kontrolišete svoja lična podešavanja kolačića.

Ovi kolačići su neophodni za rad web stranice i ne mogu se isključiti.

Koristimo sledeće tehničke kolačiće za pravilan rad web stranice.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

ISKLJUČITE SVE USLUGE
OMOGUĆI SVE USLUGE